Práce a mzda

Kalkulačka DPP a DPČ 2026

Čistá odměna z dohody – kdy se platí pojištění a kdy srážková daň.

Druh dohody
Kč

Pravidla pro dohody v roce 2026

PravidloDPP
Pojištění se platí od odměny (u jednoho zaměstnavatele za měsíc)12 000 Kč
Rozsah prácemax. 300 hodin ročně
PravidloDPČ
Pojištění se platí od odměny4 500 Kč
Rozsah práceprůměrně max. polovina týdenní pracovní doby

Pod limitem se neplatí sociální ani zdravotní pojištění – z odměny se strhává jen daň. Znamená to ale, že z dohody nejste nemocensky ani důchodově pojištěni. Od limitu výš se platí 7,1 % sociálního a 4,5 % zdravotního pojištění z celé odměny (zaměstnavatel přidává 24,8 % a 9 %). Kdo nemá jiné zaměstnání a není pojištěncem státu (student, důchodce…), doplácí zdravotní pojištění do minima z minimální mzdy – to kalkulačka nezahrnuje.

Srážková, nebo zálohová daň?

  • S podepsaným prohlášením se počítá záloha 15 % a odečte se sleva na poplatníka 2 570 Kč. U menších odměn tak daň vyjde nulová.
  • Bez prohlášení a pod limitem zaměstnavatel srazí 15% srážkovou daň. Je konečná – příjem nemusíte uvádět v daňovém přiznání, ale nemůžete ji snížit slevou (pokud se nerozhodnete příjem do přiznání zahrnout).
  • Bez prohlášení a nad limitem se strhne záloha 15 % bez slev; vyrovnat ji můžete v daňovém přiznání.

Příklady

DPP 10 000 Kč, bez prohlášení (srážková daň 1 500 Kč)8 500 Kč
DPP 10 000 Kč, s prohlášením10 000 Kč
DPP 15 000 Kč, s prohlášením (pojištění 1 740 Kč)13 260 Kč
DPČ 8 000 Kč, bez prohlášení (pojištění 928 Kč, záloha 1 200 Kč)5 872 Kč

Limity se posuzují u každého zaměstnavatele zvlášť. Kalkulačka počítá jednu dohodu u jednoho zaměstnavatele v jednom měsíci. Pro pracovní poměr použijte kalkulačku čisté mzdy, sazbu za hodinu přepočítá kalkulačka hodinové mzdy.

Časté otázky

Kolik si můžu na DPP vydělat bez odvodů v roce 2026?

Méně než 12 000 Kč měsíčně u jednoho zaměstnavatele. Při odměně 12 000 Kč a vyšší se platí sociální i zdravotní pojištění z celé částky.

Mám podepsat prohlášení k dani u dohody?

Pokud nemáte prohlášení podepsané jinde (např. u hlavního zaměstnání), vyplatí se – uplatní se sleva na poplatníka a u menší odměny nezaplatíte žádnou daň.

Musím srážkovou daň uvádět v daňovém přiznání?

Nemusíte, srážková daň je konečná. Můžete ale příjem do přiznání zahrnout dobrovolně a sraženou daň si započíst – vyplatí se to hlavně, když nemáte jiné příjmy a uplatníte slevu na poplatníka.

Platí se z DPČ pod 4 500 Kč pojištění?

Ne. Pojištění se platí od odměny 4 500 Kč měsíčně. Pod touto hranicí ale nejste ani nemocensky pojištěni.

Zdroje a parametry: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (§ 6 a § 36); sdělení MPSV č. 396/2025 Sb. (rozhodný příjem u DPP 12 000 Kč pro rok 2026); zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění (4 500 Kč u DPČ).

Aktualizováno 18. 10. 2026.